de aflevering

Piet

Het blijft een vreemde discussie; traditie tegenover racisme. Traditioneel mochten we racistisch zijn, dat was nu eenmaal zo, daar is het een traditie voor.
Aan de andere kant: ”waarom loopt deze multiculturele samenleving eens per jaar deze bespottelijke uitingen van racisme te etaleren: Zwart geschilderde mannen met rode lippen, ringen in hun oor en een page kostuum.”
Een beetje zoals Sjimmie (“chimney”) er uit zag. Vriendje van Sjors. De tekenaar heette Frans Piët, Whats in a name, nietwaar.
De Piet uit het Sinterklaas feest is een duister figuur. Iemand die Sinterklaas de mogelijkheid gaf om steeds meer de kindervriend te worden die hij nu is. Voor hij deze duistere knecht kreeg was Sint zelf de boeman. Hoe moest je anders die verrekte kinderen een beetje in het spoor houden. Maar Sint werd door de jaren al maar aardiger en daardoor onbeduidender dus moet er een afschrikwekkend wezen naast gezet worden. Wat beter dan een zwarte man… In de ogen van 19e eeuwse polderbewoners een fantasie figuur. In Oosterijk werd dit een soort duivel: Krampus. De Sint beloond en de Piet /Krampus straft.
Maar hoe lollig is dat, je kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Normen veranderen, je mag ze tegenwoordig niet eens meer slaan!
Dus werd Piet een lolbroek, dankzij Piet Römer en consorten (what’s in a name). En mochten we van hem gaan houden, hoe kan je dat nu racistisch noemen.
“Ik hou toch van hem. Onvoorwaardelijk, zoals hij is. Dikke lippen en al. En nu moet hij er uit gaan zien als mijn buurman die in een garage werkt? Vegen op zijn gezicht?”
We zijn te laat, de boeman Piet, die hufter die kinderen in zakken stopte, ze mee nam naar, godbetere, Spanje, die hadden we zo af kunnen schaffen. Het land uit met die hufter.
Maar ja, niemand heeft echt de regie over het feest. Of het moet de middenstand zijn, samen met het Sinterklaas journaal. Maar deze vinden van zichzelf dat zij juist naar de samenleving kijken. Maar van een samenleving is inmiddels een sprake meer. Stellingen zijn betrokken.
Ik geloof overigens niets van de stelling dat het iets met de slavernij van doen heeft. Niet eens in de knecht- baas verhouding van Sinterklaas -Zwarte Piet.
Het zijn, net zoals Kuifje en Kapitein Haddock twee kanten van 1 persoon. Wat hou je nu over als je de Piet weg haalt, Sint wordt eenzaam, gaat steeds meer van zijn eigen snoepgoed opeten omdat hij een distributie probleem krijgt en veranderd in die vette Kerstman.
Dat wil overigens niet zeggen dat het niet als dusdanig ervaren kan worden. Dat je niet ieder jaar weer geconfronteerd wit worden met deze 19e eeuwse zottigheid, een zwarte man als donkere kant van De Goed Witte Heiligman. Nu maar eens een ander.
De Piet is vanaf nu geen zwarte man meer maar een soort smurf.. de pakjes smurfpiet, de paarden smurfpiet. Blauw dus, een state of mind die wel past bij December.
Haddock is ook regelmatig blauw.

Hans HogenboomPiet

Leave a Reply