de aflevering

the Band

The Band

The Last Waltz
Ik was een jaar of 16. Over een vreselijke geluidsinstallatie klonk op het werk de hele dag de ene hit naar de andere. Abba, Queen, Vader Abraham en een stroom pulp die we voor een groot deel weer vergeten zijn. We werkten zo een beetje allemaal bij de Boekenclub, gevestigd in een voormalige Veiling. Mijn collega’s waren broers, een zus, Jehova Getuigen en andere jongelui. Vaak een jaar of wat ouder met net iets meer overzicht. Waaronder Benno. Benno tolereerde hooguit die herrie. Maar het was natuurlijk geen echte muziek. Echte muziek stoort zich niet aan trends, echte muziek veroorzaakt per ongeluk een trend maar is daar verder niet mee bezig. Bijvoorbeeld een Doctor John of The Sir Douglas Quintet en natuurlijk..The Band. De volwassen versie van de muziek uit de kraamkamer van de Rock and Roll, het zuiden van de VS. Dat hoorde je allemaal niet tijdens het werk. Daarvoor moest je op zoek. Op zoek naar de Amigo’s de Musica en met een mager budget naar de juiste Platenzaak.
Maar dankzij diezelfde Boekenclub had ik de eerste twee albums van The Band als dubbelaar voor een prikkie. Maar deze moest concurreren met Crime of the Century van Supertramp of The Original Soundtrack van 10cc. Maar deze dubbelaar had de tijd. Laat die jongen maar even.
Ondertussen kregen de volgelingen van The Band een heuse afdeling: Americana. Oftewel de muziek die Amigo de Musica Jan Donkers draaide. En ook deze vulde langzaam mijn platenkisten. Aangevoerd door Bob Dylan en The Band ging de Rock and Roll nadenken.
Ik gaf de dubbelaar nog een kans en was om. En The Band maakte nog één keer een dansje: The Last Waltz. Alle hoofdrolspelers van de platenkast van Benno en Jan speelden een nummer met deze eikenhouten Band. Kortom, het werd maar weer eens duidelijk: The Band is het begin en het einde en alles wat er tussenin gemaakt is onder de noemer Americana. Allen zijn schatplichtig aan Robbie en zijn vrienden. The Weight is niet omver te krijgen en komt bij mij regelmatig onverwacht weer keihard binnen.
Nu is ook Robbie dood maar The Band is voor altijd.

Hans Hogenboomthe Band